Van der Zanden Electric BV

Zo duurzaam mogelijk.

Streven naar zero emissie

Bij Van der Zanden hebben wij een duidelijke missie en visie als het op duurzaamheid aankomt. Streven naar zero emissie in 2030. Zo duurzaam mogelijk dus. Na de aanschaf van diverse elektrische bedrijfsauto’s en accuboxen (ter vervanging van diesel-aggregaten) is inmiddels ook onze eerste volledige elektrische 35 tons rupskraan, accucontainer en elektrische miniloader geleverd. Daarnaast is er nog een elektrische 17 tons mobiele kraan in bestelling.

In 2021 hebben we op de bedrijfslocatie 2400 stuks zonnepanelen aangelegd waarmee we ruim 900.000 kWh groene stroom per jaar mee opwekken. Hierdoor is onze bedrijfslocatie ook volledig energie neutraal.

Powerhub

In samenwerking met DENS, een high-tech technologiebedrijf uit Helmond, is een grote mobiele accu ontwikkeld. Deze mobiele accu kan stroom naar de bouwplaats brengen. Uiteindelijk is dit de recent geleverde Powerhub geworden. Een 40-kuuber vol met stroom. Zo kun je de 2.32mWh, ofwel 2.320kWh accupack typeren. Gewicht 27.5 ton. Dit is ’s wereld grootste mobiele batterijsysteem!

Een vrachtwagen met haakarmsysteem brengt de powerhub naar een bouw- of slooplocatie waar wij werken met onder andere de nieuwe elektrische 35-tons rupsgraafmachine. Deze heeft een 800 kWh accupack en kan dus grofweg drie keer volledig opgeladen worden vanuit de mobiele megabatterij.
De Powerhub kan binnen 1 minuut geinstalleerd en in gebruik genomen worden.

De accucontainer is niet zomaar een bak accu’s. Hij herbergt meer techniek dan je in eerste instantie zou vermoeden. De Powerhub is voorzien van 16 verschillende brandcompartimenten met warmtedetectie en brandpreventiesystemen. Daarnaast heeft de accucontainer een uitschuifbare mast met camera’s en verlichting. De twee ingebouwde snelladers geven zo’n 75 kWh laadvermogen per stuk. Het volledig laden van de nieuwe elektrische rupsgraafmachine neemt dus zo’n 5 uur in beslag.

De Powerhub wordt op de thuislocatie vol geladen middels 2400 zonnepanelen met echte groene stroom. Daarnaast wordt binnenkort ook de 2e Pouwerhub geleverd. Hierdoor zijn we nog flexibeler en kan 1 container op de bouwplaats staan, terwijl de andere accucontainer op de thuislocatie zich vol aan het laden is.

Omdat we onze eigen opgewekte energie opslaan, kan deze op een later moment worden ingezet bij projecten of andere doeleinden (bijvoorbeeld evenementen e.d.).

Daarnaast kunnen we elektriciteit van onze eigen zonnepanelen leveren aan andere organisaties met capaciteitsproblemen op het gebied van elektriciteit zoals grote evenementen en bouwplaatsen die niet (tijdig) voorzien worden van energie.

Primeur: eerste volledig emissieloze en circulaire bouwplaats van Nederland!

De powerhub beleefde samen met de electrische rupsgraafmachine z’n primeur op de sloop van de Harley-Davidson garage in hartje Breda. Dit project was in principe traditioneel aangenomen maar voor de uitvoering werd overeenstemming bereikt om het tegen een meerprijs elektrisch uit te voeren.
Een toch wel erg bijzondere en unieke mijlpaal!

De CO2-neutrale sloop van bestaande gebouwen op bouwplaats Harley in Breda gebeurt dus zonder ronkende kranen en aggregaten! Weer een stap dichter bij een schoner milieu en gezondere leefomgeving. Op 12 mei 2023 is de eerste emissieloze sloop feestelijk gepresenteerd aan derden.